Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Angina pectoris
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling
  Gevolgen voor u en uw omgeving
  Hoe gaat het verder.

Symptomen
  • drukkende pijn midden op de borst
  • toenemende klachten bij inspanning en emotie
  • soms doortrekkende pijn naar de kaak of naar een of beide armen
  • afnemende klachten bij rust
Wat is het/wat houdt het in?
Angina pectoris ontstaat als de hartspier onvoldoende zuurstof krijgt. Meestal is dat het gevolg van een belemmering in
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
Waardoor ontstaan vernauwingen? Meestal ontstaan ze als gevolg van aderverkalking (atherosclerose). Dit is een proces van geleidelijk toenemende beschadiging van de bloedvaten dat al op jonge leeftijd (vanaf 20 jaar) begint. Op een gegeven moment gaat dit klachten geven in de vorm van angina pectoris of een hartinfarct.
Bij het ontstaan van atherosclerose zijn een aantal factoren van invloed. De belangrijkste is roken. Daarnaast spelen overgewicht, onvoldoende lichaamsbeweging, stress, hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, suikerziekte en erfelijke factoren een rol.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Op de eerste plaats is het zaak het voortschrijden van de onderliggende ziekte (de atherosclerose of aderverkalking) zoveel mogelijk tegen te gaan. Stop dus met roken. Meet uzelf een gezonde leefstijl aan. Zorg voor een gezond eetpatroon. Als u daar vragen over hebt raadpleeg dan uw arts of de di
terug naar boven

Behandeling
Krijgt u last van pijn op de borst zoals we hierboven hebben beschreven, schakel dan uw huisarts in. Deze zal de diagnose vermoeden op grond van uw klachten. Toch is de diagnose niet altijd met zekerheid te stellen. Onderzoek door de specialist biedt dan uitkomst: het maken van een ECG (hartfilmpje) levert vaak weinig informatie op, maar indien een ECG bij inspanning (fietstest) wordt afgenomen, worden vaak wel afwijkingen zichbaar.
Staat de diagnose 'angina pectoris' vast dan moeten er een paar dingen gebeuren. Er zal eerst nagegaan moeten worden of er risicofactoren (zie boven) aanwezig zijn. Hebt u hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte of suikerziekte? Indien een of meer risicofactoren inderdaad een rol spelen, dan zullen die moeten worden behandeld. Met leefregels (zie aldaar) en zonodig met medicijnen.

De kwaal zelf wordt ook met medicijnen behandeld:
Een keer per dag een 'kinderasperientje' als bloedverdunner. Dit middel maakt dat er minder snel stolsels ontstaan in het bloed. Het gevaar bij aderverkalking is namelijk dat er op een beschadigd stukje vaatwand een stolsel ontstaat. Door zo'n stolsel kan de slagader plotseling totaal afgesloten worden. Er ontstaat dan een hartaanval. Om dit te voorkomen moet u de rest van uw leven een bloedverdunner blijven gebruiken.

Daarnaast krijgt u een tabletje (of pufje) 'voor onder de tong'. Dit bevat nitroglycerine, een stof die de bloedvaten verwijdt waardoor er meer bloed door de kransslagaders stroomt en de belasting van het hart afneemt. Als u plotseling een aanval van angina pectoris hebt kunt u een tablet onder de tong leggen. Dat heeft na enkele minuten al effect. De pijn verdwijnt. Omdat er ook elders in het lichaam bloedvatverwijding optreedt kunt u als bijwerking een bonzende hoofdpijn krijgen of een rood gezicht.

Afhankelijk van de ernst van de klachten worden ook medicijnen voorgeschreven voor chronisch gebruik. Bepaalde middelen verminderen de belasting voor het hart doordat ze een voortdurende bloedvatverwijding veroorzaken (langduriger werkend nitroglycerine). Andere middelen hebben een remmende werking op de hartslagfrequentie en de slagkracht (betablokkers). Calcium-antagonisten veroorzaken zowel bloedvatverwijding als vermindering van de slagkracht van het hart. Doordat het hart minder belast wordt verbruikt het minder zuurstof zodat er minder snel pijnklachten optreden.
Maar ook deze medaille heeft een keerzijde. Omdat het hart wordt afgeremd pompt het minder bloed rond door het lichaam. Dat kan een gevoel van chronische moeheid veroorzaken.

Het kan nodig zijn na te gaan waar zich de vernauwing(en) in de kransslagader of kransvaten precies bevinden en hoe het verder met de kwaliteit van de kransslagaders is gesteld. Dit moet vooral gebeuren als de klachten niet goed op medicijnen reageren of als ze snel verergeren. Er wordt dan een katheterisatie verricht. Daarbij wordt vanuit de lies een katheter via een slagader opgeschoven naar het hart. Vervolgens krijgt u een contrastvloeistof in de kransslagaders gespoten waardoor eventuele vernauwingen goed zichtbaar worden. Soms kunnen deze meteen opgeheven worden. Dit gebeurt met behulp van een ballonnetje dat via de katheter in de kransslagader wordt opgeblazen. Op deze manier wordt de vernauwing tegen de vaatwand platdrukt. Dit heet 'dotteren'.

Voor sommige pati
terug naar boven

Gevolgen voor u en uw omgeving
De ziekte kan wel degelijk invloed op uw leven hebben: u kunt niet meer wat u wilt en wat u vroeger wel kon. U moet uw levensstijl veranderen wat betreft voeding, roken en bewegingsgewoonten.
In een verder gevorderd stadium kunt u hulpmiddelen nodig hebben, bijvoorbeeld een traplift of een elektrische scooter.
Voor uw partner zijn er ook de nodige consequenties. Hij/zij zal zijn leefpatroon mede aan moeten passen.
De verzorging, de spanning en de onzekerheid die de ziekte met zich mee kan brengen, kunnen een behoorlijke lichamelijke en psychische belasting vormen.
terug naar boven

Hoe gaat het verder.
Het verdere verloop van angina pectoris hangt af van het verloop van de onderliggende ziekte, de aderverkalking.
Het kan zijn dat u jarenlang een stabiel klachtenpatroon hebt. Het kan ook zijn dat de aderverkalking voortschrijdt en de pijnklachten toenemen (bij geringere inspanning). U kunt
terug naar boven