Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Astma bij volwassenen
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling
  Consequenties
  Hoe gaat het verder

Symptomen
  • aanvallen van benauwdheid met piepende ademhaling
  • veel hoesten
  • snel kortademig
  • vaak bekend met all

Wat is het/wat houdt het in?
Kenmerkend voor astma zijn aanvallen van benauwdheid met een piepende uitademing. Zo'n plotselinge aanval kan worden veroorzaakt doordat de medicijnen zijn vergeten, de inhalatietechniek niet (meer) goed is of de pati
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
Astma ontstaat door een overgevoeligheid van de kleine luchtwegen. Deze kleine luchtwegen reageren sterk op allerlei prikkels. Ze vernauwen, het slijmvlies zwelt op en er is extra slijmvorming. Dit leidt ertoe dat de lucht nog maar met moeite kan passeren.
De prikkels waarop de luchtwegen reageren zijn vaak allergische prikkels; bekend zijn de reacties op huisstofmijt, katten- en hondenharen, graspollen etc. Bijna altijd bestaat daarnaast ook een extra gevoeligheid voor meer algemene prikkels als rook, stof, temperatuurwisselingen, inspanning en, heel belangrijk, virusinfecties. Daardoor zie je bijna altijd dat de astma tijdens een verkoudheid verergert.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Een astma-aanval ontstaat als reactie op een allergische of een a-specifieke prikkel. Als bekend is welke die prikkels zijn, is het zaak ze zoveel mogelijk te vermijden.
Daarom: rook niet, neem geen huisdieren, houd uw woonomgeving zoveel mogelijk stofvrij. Het kan nodig zijn in huis ingrijpende maatregelen te nemen zoals zorgen voor gladde vloeren, zeker in de slaapkamer. Bij aangetoonde allergie voor huisstofmijt (bij 80% van de astmapati
terug naar boven

Behandeling
Vermoed u dat u astma hebt, raadpleeg dan uw arts.
Deze kan de diagnose stellen aan de hand van uw klachten en van een longfunctietest. Met deze blaastest kan de inhoud van uw longen en de weerstand in uw luchtwegen worden gemeten. Vervolgens wordt de test herhaald nadat u een luchtwegverwijdend medicijn toegediend hebt gekregen. Als u werkelijk astma hebt zal de weerstand in de luchtwegen bij de tweede test veel kleiner blijken te zijn.
Is de diagnose gesteld dan zult u medicijnen voorgeschreven krijgen. Deze medicijnen moeten worden opgezogen of ge
terug naar boven

Consequenties
Indien u astma hebt moet u uw levensstijl aanpassen. U moet er met de inrichting van de woon- en werkomgeving rekening mee houden.
Roken is voor een astmapatient nog slechter dan voor ieder ander en u moet rokerige ruimtes mijden.
Toch is het met de moderne medicijnen mogelijk een vrijwel normaal leven te leiden. Alle sporten behalve de duiksport kunt u gerust beoefenen.
Als u als astmapati
terug naar boven

Hoe gaat het verder
Het beloop van astma valt niet te voorspellen. Sommigen hebben in hun jeugd last en groeien er later voor altijd overheen. Bij anderen zien we later in het leven toch weer verschijnselen optreden, soms opnieuw van astma, soms van eczeem of hooikoorts. Weer anderen houden hun leven lang last.
Onbehandeld veroorzaakt astma versterkte littekenvorming in de longen, wat op relatief jonge leeftijd (50-60 jaar) kan leiden tot een 'respiratoire insufficientie', of in gewoon Nederlands, een tekort schieten van de longen. Astmapatienten die blijven roken krijgen hier vrijwel zeker mee te maken.
Indien u uw medicijnen consequent gebruikt wordt de littekenvorming voorkomen en heeft u een vrijwel normale levensverwachting.
terug naar boven