Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Bloedverlies tussen de menstruaties
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling door de huisarts
  Behandeling door de specialist

Symptomen
  • onregelmatig bloedverlies
  • het normale menstruatiepatroon is nog wel herkenbaar
Wat is het/wat houdt het in?
Onregelmatig, tussentijds bloedverlies valt in twee vormen te verdelen. Er is de vorm waarin geen patroon meer in het bloedverlies kan worden ontdekt en de vorm waarin weliswaar sprake is van onregelmatig bloedverlies maar waar nog wel een normaal menstruatiepatroon herkenbaar blijft. In het laatste geval spreken we van tussentijds bloedverlies. Hier bespreken we de vorm van bloedverlies waarbij een normaal menstruatiepatroon herkenbaar blijft.

Gering tussentijds bloedverlies wordt ook wel met het Engelse woord 'spotting' aangeduid. Treedt het bloedverlies vooral op na het vrijen, dan spreken we van contactbloedingen. Tussentijds bloedverlies komt soms ook wel voor bij gebruik van de pil of van het spiraaltje.
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
Onregelmatig bloedverlies kan worden veroorzaakt door afwijkingen van de baarmoedermond. Kenmerkend zijn de contactbloedingen. Deze treden vooral op na het vrijen. Ook kan het zijn dat het slijmvlies van de baarmoedermond is ontstoken. In een enkel geval is er sprake van kanker van de baarmoedermond. Maar gelukkig is de oorzaak meestal volkomen onschuldig. De baarmoedermond is soms bekleed met een erg dunne en kwetsbare cellaag (ectropion) die gemakkelijk beschadigd raakt.

Ook kunnen er afwijkingen in de baarmoeder zelf zijn. Zoals een poliep in de baarmoederholte of een ontsteking van het slijmvlies van de baarmoederholte. Vleesbomen (myomen) zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Veel vrouwen (50%) ontwikkelen in hun vruchtbare levensfase een of meer vleesbomen. Soms kunnen die erg groot worden. Door de vleesbomen kan de baarmoeder niet meer goed samentrekken. Dit kan leiden tot heftig bloedverlies. Ook kunnen vleesbomen doorbloedingsstoornissen in de baarmoederwand en het slijmvlies veroorzaken. Een en ander kan leiden tot onregelmatig bloedverlies.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Houd een menstruatiekalender bij. Noteer op welke dagen u bloedverlies heeft gehad, eventueel met een aantekening over de hevigheid. Dit kan helpen een patroon in het bloedverlies vast te stellen.
terug naar boven

Behandeling door de huisarts
Neem contact op met uw huisarts. Aan de hand van wat u vertelt, van uw menstruatiekalender en van zijn bevindingen bij onderzoek zal hij een diagnose trachten te stellen. Om te voelen of er sprake is van vleesbomen of afwijkingen aan de eierstokken of eileiders is een inwendig onderzoek nodig. Tijdens dit onderzoek zal hij ook de baarmoedermond bekijken en zonodig een uitstrijkje maken en/of een kweek afnemen.
terug naar boven

Behandeling door de specialist
Als de oorzaak van het bloedverlies onduidelijk blijft, moet u zich door een gynaecoloog verder laten onderzoeken. Deze zal een uitstrijkje afnemen van de baarmoedermond en een echoscopie verrichten. Met geluidsgolven wordt de baarmoeder zichtbaar en kan er worden bekeken of er poliepen, vleesbomen of andere afwijkingen aanwezig zijn. Hij kan ook een hysteroscopie verrichten. Via een kijkbuisje kan het inwendige van de baarmoeder worden beoordeeld.
Afhankelijk van de oorzaak kan de juiste behandeling worden ingesteld. Bij een ge
terug naar boven