Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Hevige menstruaties (hypermenorroe)
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling door de huisarts
  Behandeling door de specialist

Symptomen
  • regelmatig menstruatiepatroon
  • ongewoon hevig bloedverlies
  • er komen bloedstolsels mee
  • u hebt bloedarmoede
Wat is het/wat houdt het in?
Onder hevige menstruaties verstaan we een ongewoon hevig en langdurig bloedverlies tijdens de menstruatie.
Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie (menorragie) is moeilijk te definieren omdat de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie van vrouw tot vrouw sterk verschilt. Ongewoon is het in ieder geval als als het bloedverlies heftiger is dan de vrouw gewend is, als het gepaard gaat met het verlies van stolsels, en als het leidt tot het ontstaan van bloedarmoede.
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
(Te) hevig bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben:
Het kan aan de hormonen liggen. Dat zien we vaak als de vrouw dichter bij de overgang komt. De hormoonspiegel is dan niet meer zo contstant en soms leidt dat tot het ontstaan van een sterk verdikt baarmoederslijmvlies dat een heftige bloeding geeft als het wordt afgestoten.
Het kan ook aan de baarmoeder liggen. Als zich een poliep vormt in de baarmoederholte, dan kan deze hevig bloedverlies veroorzaken.
Vleesbomen (of myomen) zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Veel vrouwen (50%) ontwikkelen in hun vruchtbare levensfase een of meer vleesbomen. Soms kunnen die erg groot worden. Door de aanwezigheid van vleesbomen kan de baarmoeder niet goed meer samentrekken, wat ook kan leiden tot hevig bloedverlies.
Adenomyosis is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies in de spierwand van de baarmoeder groeit. Dit kan, behalve tot pijn, leiden tot ongewoon hevig bloedverlies.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Aan de meeste oorzaken van ongewoon hevig bloedverlies kunt u zelf niet veel doen.
Wel zijn er medicijnen verkrijgbaar bij drogist en apotheek die het bloedverlies kunnen doen afnemen. Dit zijn zogenaamde ontstekingsremmers (prostaglandine synthetase remmers). U dient deze alleen tijdens de menstruatie in te nemen.
De middelen zijn niet zonder bijwerkingen. Ze kunnen vooral maagklachten veroorzaken.
terug naar boven

Behandeling door de huisarts
Raadpleeg uw huisarts. Door uw verhaal aan te horen en onderzoek te verrichten zal deze trachten de oorzaak van het hevige bloedverlies te achterhalen. Bij inwendig onderzoek kan vaak worden vastgesteld of er vleesbomen zijn.

Er hoeft niet altijd met zekerheid een diagnose gesteld te worden voordat met een behandeling begonnen wordt. Voor de meeste oorzaken van hevige menstruaties werkt de gewone anti-conceptiepil uitstekend. De pil zorgt dat het baarmoederslijmvlies veel dunner blijft, waardoor het minder hevig bloedt als het wordt afgestoten.
Toch is de pil niet voor iedereen geschikt. Sommige vrouwen willen niet steeds hormonen slikken, voor anderen ontstaat bij pilgebruik een verhoogd risico op trombose (rooksters boven de 35 jaar).
Een andere mogelijkheid is een hormoonbevattend spiraaltje te laten inbrengen. Dit type spiraaltje geeft een zo kleine hoeveelheid hormoon af dat het alleen in de baarmoeder werkzaam is. De gewone hormooncyclus gaat gewoon door, maar het baarmoederslijmvlies wordt zo dun dat na enige maanden het bloedverlies (vrijwel) geheel verdwijnt.
terug naar boven

Behandeling door de specialist
Er kan soms nader onderzoek nodig zijn. Bij voorbeeld als de bloedingen toch heel hevig blijven en niet reageren op gewone geneesmiddelen. De gynaecoloog zal dan echoscopie verrichten. Met geluidsgolven kan hij de baarmoeder zichtbaar maken en kijken of er poliepen, vleesbomen of andere afwijkingen aanwezig zijn. Hij kan ook een hysteroscopie verrichten waarbij hij met een kijkbuisje het inwendige van de baarmoeder beoordeelt.

Komt u er met de behandeling door de huisarts niet uit dan staan de gynaecoloog nog andere methoden ter beschikking: Hij kan een curettage uitvoeren. Hierbij wordt het inwendige van de baarmoeder schoongeschraapt. Eventueel overmatig slijmvlies of een poliep kunnen zo worden verwijderd.
Met bepaalde medicijnen (LH/RH antagonisten) kan hij de hormoonproductie geheel stil leggen waardoor geen slijmvlies meer wordt gevormd. Er wordt dan een situatie gecre
terug naar boven