Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Abnormaal bloedverlies bij pilgebruik
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling

Symptomen
  • abnormaal bloedverlies bij pilgebruik
Wat is het/wat houdt het in?
Bij gebruik van de pil treedt er in de stopweek een onttrekkingsbloeding op. Dit is een bloeding die op een gewone menstruatie lijkt, alleen meestal minder heftig. U kunt soms ook wel wat bloedverlies zien buiten de stopweek. Dit bloedverlies kan afkomstig zijn van de baarmoedermond en uit de baarmoeder.
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
Als het bloedverlies afkomstig is van de baarmoedermond is er meestal sprake van contactbloedingen. Deze treden vooral op na seksueel contact.

Is er geen sprake van contactbloedingen dan zijn er een aantal andere mogelijkheden:
U bemerkt tijdens de eerste maanden van het pilgebruik wat licht tussentijds bloedverlies (spotting). Dit verdwijnt vanzelf.
U bent de pil een of meer dagen vergeten. In uw hormoonspiegel treedt een dip op waardoor bloedverlies kan optreden.
Op dezelfde manier kunnen onregelmatig pilgebruik (de ene dag 's morgens, de andere dag 's avonds innemen), of een buikgriep (waardoor de pil niet volledig in het lichaam wordt opgenomen) schommelingen in de hormoonspiegel en daardoor bloedingen veroorzaken.
Ook bepaalde medicijnen hebben invloed op de wijze waarop de pilhormonen in het lichaam worden verwerkt en kunnen het normale bloedingspatroon verstoren.
Vaak is er echter geen duidelijke oorzaak aan te geven.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Neem de pil altijd consequent en regelmatig op hetzelfde tijdstip in. Ook als er tussentijds bloedverlies optreedt moet u gewoon doorgaan met het innemen van de rest van de strip.
Ga na of een van bovengenoemde oorzaken van toepassing is en corrigeer dit zo mogelijk. Als u naast de pil andere medicijnen gebruikt, overleg dan met uw arts of apotheker of deze van invloed kunnen zijn.
terug naar boven

Behandeling
Houden de klachten aan, overleg dan met uw arts. Bij onderzoek worden meestal geen afwijkingen gevonden. In zo'n geval kan het zinvol zijn een ander type pil te proberen. Als de klachten hardnekkig zijn kan aanvullend onderzoek nodig zijn.
terug naar boven