Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Duizeligheid algemeen (vertigo)
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling

Symptomen
  • gevoel dat uzelf of de dingen om u heen bewegen,
  • soms met misselijkheid, braken, onwel bevinden of angst
  • een licht gevoel in het hoofd of het gevoel bijna flauw te vallen
  • of een onzeker gevoel in de benen
Wat is het/wat houdt het in?
Als iemand klaagt over duizeligheid is het nog helemaal niet duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. De klacht duizeligheid kan meerdere betekenissen hebben. Grofweg kunnen drie groepen met klachten worden onderscheiden:
-de draaiduizeligheid waarbij het gevoel bestaat dat uzelf beweegt of draait terwijl u rustig ligt of zit of waarbij de objecten of de ruimte om u heen bewegen. Draaiduizeligheid kan gepaard gaan met andere klachten zoals misselijkheid, braken, bleek zien, transpireren, onwel bevinden of angst.
-een licht gevoel in het hoofd zonder duidelijk draai- of bewegingsgevoel of het gevoel bijna flauw te vallen.
-een onzeker of onvast gevoel in de benen, meestal voorkomend bij ouderen en alleen optredend tijden staan en lopen.
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
Duizeligheid kan vele oorzaken hebben. Dit komt omdat het evenwichtsgevoel afhankelijk is van het goed functioneren van een groot aantal zintuigen en regelsystemen in het lichaam, zoals de ogen, het gehoor, het evenwichtsorgaan, hart- en bloedvaten en het spiergevoel (de informatie die zenuwcellen in spieren en gewrichten doorgeven aan de hersenen).

Draaiduizeligheid wordt meestal veroorzaakt door een stoornis in een van de evenwichtsorganen. Deze bevinden zich rechts en links naast en zijn verbonden met het gehoorzintuig. Een evenwichtsorgaan bestaat uit een perifeer gedeelte, een drietal halfcircelvormige kanalen gevuld met een vloeistof, de endolymfe en een centraal gedeelte. Bewegen van het lichaam veroorzaakt een beweging van de endolymfe in de halfcircelvormige kanalen. Bepaalde zintuigzenuwcellen in deze vloeistof, de haarcellen, registreren de beweging en zetten deze om in electrische zenuwimpulsen. Deze impulsen worden vervolgens via de gehoor- en evenwichtszenuw van het perifere deel van het evenwichtsorgaan verstuurd naar het centrale gedeelte in de hersenstam. Samen met het zien en het spiergevoel zorgt het evenwichtsorgaan voor ons evenwichtsgevoel.
Bij draaiduizeligheid is er meestal sprake van een stoornis in het perifere gedeelte van het evenwichtsorgaan zoals bij de benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD) en de (link ziekte 354)ziekte van M
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Als de oorzaak duidelijk is, b.v. bij de duizeligheid na opstaan zijn eenvoudige maatregelen zoals langzaam en voorzichtig opstaan en het gaan staan met gekruiste benen, het afwisselend aanspannen van de kuitspieren, vooroverbuigen, hurken of knielen zinvol.
Tijdens de neiging tot flauwvallen is gaan zitten of liggen (met de benen wat hoger) uiteraard verstandig.
Vaak zal de oorzaak echter niet zo duidelijk zijn en kunt u zelf weinig aan uw klachten doen. Een afspraak maken bij uw huisarts kan dan mogelijk opheldering over oorzaak en behandeling verschaffen.
terug naar boven

Behandeling
Uw huisarts zal u vragen wat u bedoelt met de klacht duizeligheid. Een goede omschrijving van deze klacht kan waardevolle informatie opleveren.
Ook is het van belang te weten wanneer en onder welke omstandigheden de duizeligheid optreedt. Vaak is op grond van uw verhaal al veel te zeggen over de mogelijke oorzaak. Afhankelijk daarvan zal de huisarts indien nodig nog een gericht lichamelijk onderzoek doen. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.
In bijzondere situaties, b.v. in geval van ernstige klachten die niet binnen enkele dagen verminderen of bij het vermoeden op een ernstige onderliggende hart- of vaatziekte, een keel-, neus-, oor- of neurologische aandoening zal de huisarts u verwijzen.
Er bestaat een aantal medicijnen tegen duizeligheid, met name tegen draaiduizeligheid. Hoewel ze regelmatig worden voorgeschreven is de werking ervan echter omstreden. Mogelijk hebben ze zelfs een nadelige invloed op het eigen herstelvermogen van het lichaam. Eventuele bijkomende klachten zoals misselijkheid of braken kunnen in het algemeen wel effectief met medicijnen worden bestreden.
terug naar boven