Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Roken
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling door de huisarts

Symptomen
  • in algemene zin: een minder goede en afnemende lichamelijke gezondheid
Wat is het/wat houdt het in?
De afgelopen jaren is veel belangstelling ontstaan voor medische risicofactoren. Medische risicofactoren zijn aandoeningen, eigenschappen of leefwijzen van mensen waardoor de kans op het krijgen van een ernstige ziekte, zoals een hart- en vaatziekte of een kwaadaardige aandoening, stijgt.
Belangrijke risicofactoren zijn onder andere hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en suikerziekte.
De belangrijkste risicofactor is echter roken.

Roken kan vele klachten veroorzaken zoals ontstekingen in de mond-, keel- en neusholten, hoesten en kortademigheid, een slechte conditie, maagaandoeningen, een verminderde vruchtbaarheid en sexuele potentie.
Door roken gaan uw kleren en haren stinken, uw adem ruikt onfris en uw huid veroudert.
Door te roken in de nabijheid van anderen kunt u veel overlast veroorzaken. Veel niet-rokers vinden rooklucht vies en niet te verdragen. Bij astma-patienten kunt uw een astma-aanval uitlokken en bij kinderen de gevoeligheid voor luchtweginfecties verhogen.
Daarnaast dwingt u anderen mee te roken.
Roken door vrouwen in verwachting kan allerlei nadelige gevolgen voor de baby hebben.

Uiteindelijk kan roken leiden tot een aantal ernstige en/of levensbedreigende ziekten.
De bekendste hiervan is longkanker. Ook het risico op het krijgen van keel-, slokdarm-, alvleesklier-, blaas-, nier- en baarmoederhalskanker is verhoogd.
Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van aderverkalking en daarmee ook voor hart- en vaatziekten zoals angina pectoris, een hartinfarct of etalagebenen.
Roken is de belangrijkste veroorzaker van COPD. Een longaandoening met chronische hoest en een langzaam toenemende kortademigheid.
Rokers leven gemiddeld 13 jaar korter. In Nederland sterven gemiddeld per jaar bijna 30.000 inwoners aan de gevolgen van roken.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Voor iemand die rookt is er waarschijnlijk geen betere gezondheidsbevorderende maatregel te bedenken dan stoppen met roken.

Stoppen met roken heeft zeer veel voordelen, zoals:
- je fitter en gezonder voelen
- minder hoesten, minder luchtweginfecties, ook bij uw kinderen
- beter ruiken en proeven
- betere lichamelijke - en sportprestaties
- een gezondere huidskleur

Stoppen is zinvol op iedere leeftijd, ook indien u al tientallen jaren heeft gerookt. De eerste 5 jaar gaat uw gezondheid er het meest op vooruit. Na 10 tot 15 jaar is uw levensverwachting weer hetzelfde als die van een niet- roker. Echter niet alle gevolgen van roken zijn terug te draaien. Ofschoon de kans op verdere schade aan uw bloedvaten en longen wel kan verminderen zullen beschadigingen niet verdwijnen. En longkanker is heel moeilijk te genezen.

Bijna iedereen is zich wel bewust van de ernstige en minder ernstige gevolgen van roken. Toch lukt het maar een klein percentage van de rokers om te stoppen.
U vindt roken gezellig, ontspannend, u kunt zich beter concentreren, het geeft u een houding. U verschuilt zich achter argumenten zoals: mijn opa is 90 jaar geworden en heeft zijn hele leven gerookt; ik kan wel stoppen met roken maar de luchtverontreiniging gaat toch door. Een feit is dat de meeste rokende opa's geen 90 jaar worden en de kans om aan roken te overlijden 1000 keer groter is dan de kans om te sterven aan luchtverontreiniging.
De belangrijkste reden waarom het stoppen niet lukt is echter de verslavende werking van roken. Uw lichaam is gewend geraakt aan een bepaalde hoeveelheid nicotine (de lichamelijke verslaving) en u aan de gewoonte om te roken (de geestelijke verslaving).
Bij meer dan 10 sigaretten per dag of vrijwel onmiddellijk na het opstaan behoefte hebben aan roken is de kans groot dat u verslaafd bent.

Als u verslaafd bent aan roken kunt u in de eerste weken na het stoppen last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals rusteloosheid, humeurigheid, hoofdpijn en minder concentratievermogen.
Ook uw luchtwegklachten kunnen de eerste 2 weken nog wel eens toenemen.
Uw gewicht kan wat stijgen, bij 90% van de stoppers maximaal 2 tot 3 kg, vooral veroorzaakt door een veranderd eetpatroon.

Indien ontwenningsverschijnselen de belangrijkste reden zijn voor het mislukken van de stoppoging zou het zinvol kunnen zijn gebruik te maken van nicotinevervangende middelen in de vorm van nicotinekauwgom, -tabletten of -pleisters.
Deze zijn verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Op allerlei manieren is hulp mogelijk bij een stoppen met roken poging.
Thuiszorginstanties verzorgen regionale cursussen, longartsen organiseren rook-stop poli's, er bestaat ondersteuning via folders, boeken, acupunctuur, gedrags- en hypnotherapie.
Uitvoerige informatie is ook te verkrijgen via het internet, bij voorbeeld via:
www.stivoro.nl.
Goede motivatie, die uiteindelijk toch vanuit uzelf moet komen, is echter een essentiele voorwaarde voor een geslaagde poging.
terug naar boven

Behandeling door de huisarts
Ook uw huisarts, vaak samen met de doktersassistente of de praktijkverpleegkundige, kan u helpen bij een stoppen met roken poging.
Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van de MIS, de minimale interventie strategie: via een klein aantal spreekuurcontacten worden daarbij motivatie en barri
terug naar boven