Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Overslagen (extrasystolen)
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling

Symptomen
  • gevoel van een extra zware hartslag
  • of het gevoel dat het hart even stopt
Wat is het/wat houdt het in?
Een extrasystole of overslag is een voortijdige samentrekking van de boezem (boezem- of supraventriculaire extrasystole) of de kamer (kamer- of ventriculaire extrasystole) van het hart. Na deze voortijdige samentrekking treedt een korte pauze in het hartritme op, het hart lijkt even stil te staan, gevolgd door een soms voelbare, zware hartslag.
Extrasystolen komen vaak voor, bij bijna iedereen, meestal in rust. Ze verdwijnen tijdens inspanning en zijn in het algemeen ongevaarlijk. Meestal gaan ze ongemerkt voorbij en hebben ze geen invloed op de normale pompwerking van het hart. Indien ze frekwent voorkomen kunnen extrasystolen hinderlijk zijn. Niet zozeer vanwege duidelijke lichamelijke klachten maar door het onaangename gevoel dat de hartslag even wordt onderbroken gevolgd door een in de borstkas voelbare zware slag.
Indien er sprake is van een bijkomende hartziekte, zoals de periode na een hartinfarct of bij een aandoening van de hartspier, kunnen kamerextrasystolen wel gevaarlijk zijn. Zeker als er sprake is van twee of meer extrasystolen achter elkaar. De extrasystole kan dan de voorbode zijn van een ernstige ritmestoornis, de ventriculaire tachycardie.
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
Boezemextrasystolen ontstaan vanuit een extra abnormale prikkel in de sinusknoop, het spierweefsel van de boezems of de AV-knoop (zie hartritmestoornissen algemeen).
Kamerextrasystolen ontstaan vanuit een abnormale prikkel in de bundel van His of het spierweefsel van de hartkamers.
Vaak is het niet duidelijk waardoor extrasystolen ontstaan. Mogelijk lokken overmatig koffie-, alcohol- en/of nicotinegebruik of stress extrasystolen uit. Ook sommige medicijnen kunnen het ontstaan van overslagen bevorderen evenals een te snel werkende schildklier.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Aan overslagen kunt u zelf weinig doen behalve het beperken van koffie-, alcohol- en nicotinegebruik.
Het is het zinvol een afspraak te maken bij u huisarts:
-indien u bekend bent met een hartziekte
-indien u veel last heeft van de overslagen
terug naar boven

Behandeling
De huisarts zal na een aantal vragen, eenvoudig lichamelijk onderzoek, eventueel laboratoriumonderzoek en een ECG (electrocardiogram, hartffilmpje) in het algemeen kunnen bepalen of er sprake is van extrasystolen. Bij het ontbreken van hinderlijke klachten of een bijkomende hartziekte is behandeling niet noodzakelijk.
Indien er hinderlijke klachten bestaan is het gebruik van een ritmeregulerend middel (een antiarrhythmicum, meestal een beta-blokker) te overwegen.
terug naar boven