Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Darmkanker (coloncarcinoom)
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling
  Hoe gaat het verder.

Symptomen
  • Bloed en slijm bij de ontlasting.
  • Een veranderd ontlastingspatroon.
  • Aanhoudende buikpijn.
  • Verstopping, soms afgewisseld met diarree.
  • Gewichtsverlies.
  • Ontstaan van bloedarmoede.
  • Gevoel van loze aandrang: gevoel of u moet drukken, maar er komt niets.
Wat is het/wat houdt het in?
Kanker van de darm komt veel voor. Vrijwel altijd betreft het dan kanker van het laatste deel van het maagdarmkanaal: de dikke darm en de endeldarm. Het is een kwaadaardigheid van de latere leeftijd: het merendeel van de gevallen ontstaat na het 50ste levensjaar. Net als de meeste kankers (zie kanker, algemeen, ontstaat darmkanker niet van het ene moment op het andere. Meestal is er een voorstadium: eerst ontstaat er een poliep in de darm die later kwaadaardig wordt.
De klachten die een darmgezwel veroorzaakt worden bepaald door de plaats waar het zich bevindt. De dikke darm is in het begin vrij wijd. Naar het einde toe wordt hij steeds nauwer, zodat een tumor daar snel klachten veroorzaakt: een veranderd ontlastingspatroon, verstopping en pijnlijke buikkrampen. Gezwellen in het begin van de dikke darm (rechts in de buik), dat veel wijder is, met een meer vloeibare darminhoud, geven om dezelfde reden pas laat klachten. Behalve verstopping kan een darmgezwel ook bloedarmoede veroorzaken. Dit komt doordat voortdurend een kleine hoeveelheid bloed uit de tumor lekt en onopgemerkt met de ontlasting verloren gaat. Alleen bij tumoren in het uiteinde van de darm (in de endeldarm) zal men soms bloed- en slijmverlies in de ontlasting kunnen opmerken.

Dikke darm gezwellen kunnen uitzaaien via de lymfeklieren en via het bloed. Al het bloed dat afkomstig is van de darmen wordt afgevoerd naar de lever. Daar worden dan ook de eerste uitzaaiingen aangetroffen. Deze kunnen soms eerder verschijnselen geven dan het oorspronkelijke gezwel: klachten van vermoeidheid, verminderde eetlust, vermagering en geelzucht.
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
Hoe dikke darmkanker ontstaat is, net als bij de andere kankers (zie kanker, algemeen) niet bekend. Wel is een aantal factoren bekend die bijdragen aan het ontstaan ervan.
- Het voedingspatroon is van belang. Dikke darmkanker komt veel meer voor bij mensen met een westers voedingspatroon dat rijk is aan dierlijk vet, eiwitten, en arm aan vezels.
- Familiaire belasting speelt een rol. Heeft men een familielid dat dikke darmkanker heeft dan is de kans het zelf ook te krijgen wat verhoogd.
- Chronische ontstekingprocessen van de dikke darm, zoals colitis ulcerosa, en in mindere mate de ziekte van Crohn, geven een verhoogde kans op het ontstaan van darmkanker.
- Bij sommige families komen door erfelijke belasting veel poliepen voor in de dikke darm (Familiaire Adenomateuze Polyposis). Bij deze personen ontstaat in de loop van het leven vrijwel altijd dikke darmkanker, vaak al voor het 40ste levensjaar.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Eet gezond. Het kan niet genoeg gezegd worden. Het is beter voor hart, bloedvaten, en ook voor de darmen.
Als er klachten ontstaan die zouden kunnen wijzen op het bestaan van een darmgezwel (zie boven), neem dan contact op met uw arts.
Mensen met een verhoogd risico (personen met twee of meer familieleden in de eerste graad met darmkanker, of met
terug naar boven

Behandeling
Kern van de behandeling van dikke darmkanker is chirurgische verwijdering van het gezwel. In de praktijk betekent dat dat de helft van de darm waarin het gezwel zich bevindt wordt weggenomen, m
terug naar boven

Hoe gaat het verder.
E
terug naar boven