Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Cholesterol
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling

Symptomen
  • te hoog cholesterolgehalte
Wat is het/wat houdt het in?
Cholesterol is een vetachtige stof. Het lichaam heeft cholesterol nodig voor de aanmaak van bijvoorbeeld hormonen, de celwand en gal. Er bestaan meerdere soorten cholesterol. De belangrijkste zijn het HDL- en het LDL-cholesterol. HDL-cholesterol heeft een gunstige effect op de bloedvaten, LDL-cholesterol een ongunstige.
Er wordt ook vaak gesproken over de cholesterol-ratio. Dit is het totale cholesterolgehalte gedeeld door het HDL-cholesterol. Een hoge cholesterol-ratio is ongunstig, een lage (4 of lager) is gunstig voor de bloedvaten.

De hoogte van het cholesterolgehalte in uw bloed wordt uitgedrukt in aantal millimol per liter. Minder dan 5 millimol per liter (5 mmol/L) is normaal. Meestal is het cholesterolgehalte echter wat hoger: tussen 5 en 6.5. Het gemiddelde cholesterolgehalte stijgt naarmate men ouder wordt. Bij een cholesterolgehalte tusen 6.5. en 8 en zeker bij een gehalte boven de 8 is er sprake van een verhoogd cholesterolgehalte (hypercholesterolaemie).
Het cholesterolgehalte bij een persoon is niet altijd hetzelfde. Daarom wordt bij een te hoog gehalte de meting na enkele weken herhaald.
Van een verhoogd cholesterolgehalte merkt u niets. Het is geen ziekte en geeft op zichzelf geen klachten. Wel is het een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals angina pectoris (pijn op de borst), een hartinfarct of een beroerte. Er zijn nog meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Naast een verhoogd cholesterolgehalte zijn dat: roken, hoge bloeddruk en suikerziekte.
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
Uw lichaam maakt zelf het grootste deel van het cholesterol aan in de lever. Daarnaast wordt cholesterol opgenomen uit de voeding. Verzadigde vetten in de voeding (kort gezegd: dierlijke en vaste vetten) hebben een ongunstig effect op het totaal cholesterolgehalte en de cholesterol-ratio, meervoudig onverzadigde vetten (plantaardige en vloeibare vetten, visolie) een gunstige.
Bij sommige mensen wordt een te hoog cholesterolgehalte veroorzaakt door een erfelijke aanleg (familiaire hypercholesterolaemie).
U moet hieraan denken als:
- er voor het 40e levensjaar vetophopingen voorkomen op de pezen van de hand- of voetrug en/of achillespezen (xanthomen), en in de ogen op de overgang van hoornvlies naar oogwit (arcus lipoides),
- bij een eerstegraads familielid (broer, zus of ouder) voor het 60e levensjaar een vetstofwisselingsstoornis is gevonden,
- als bij een eerstegraads familielid voor het 60e levensjaar een hart- of vaatziekte is geconstateerd,
- bij een cholesterolgehalte boven 9 of een cholesterol/HDL ratio boven 8.
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Het is alleen verstandig uw cholesterol te laten meten indien:
- u zelf een hart- en vaatziekte heeft of heeft gehad,
- een broer, zus of ouder een duidelijk verhoogd cholesterolgehalte hebben of voor hun 60e levensjaar een hart- en vaatziekte,
- u meerdere risicofactoren voor het krijgen van een hart- en vaatziekte heeft.

Een duidelijk verhoogd cholesterolgehalte zal door dieet alleen niet weer helemaal normaal worden. Door gezond te leven kunt u echter zelf wel meewerken aan het verlagen van uw cholesterolgehalte.
Een gezonde leefstijl betekent:
- gezond en gevarieerd eten. Beperk de hoeveelheid vet, kies magere poducten, met onverzadigd vet (b.v. plantaardige olie of dieetmargarine) in plaats van verzadigd vet (zoals roomboter, volle melk en vet vlees). Visolie (in grote hoeveelheid aanwezig in vette vis als haring en makreel) heeft een gunstig effect. 1 maal per week vis is gezond.
- niet roken,
- maximaal twee glazen alcohol per dag,
- regelmatige lichaamsbeweging,
- streven naar een normaal lichaamsgewicht.
Een gezonde leefstijl heeft ook een gunstig effect op de andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals suikerziekte en hoge bloeddruk.
terug naar boven

Behandeling
Als bij u een te hoog cholesterolgehalte is vastgesteld, gezonde voeding en leefstijl onvoldoende helpen en het voor uw gezondheid toch van belang is het cholesterolgehalte omlaag te brengen, kan worden gekozen voor medicijnen.
Tegenwoordig wordt dan voornamelijk gebruik gemaakt van statines.
Statines remmen de aanmaak van cholesterol door het lichaam en verlagen daardoor het cholesterolgehalte. Na het stoppen van deze medicijnen stijgt het cholesterolgehalte weer. U moet ze dus jarenlang gebruiken.
Of het verstandig is deze medicijnen te gaan gebruiken hangt van meerdere factoren af. Onder andere van uw leeftijd, of u een hart- en vaatziekte heeft of heeft gehad en of u naast het verhoogde cholesterolgehalte nog meer risicofactoren heeft.
terug naar boven