Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Suikerziekte (diabetes mellitus)
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Hoe kom je er aan?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling
  Hoe gaat het verder.

Symptomen
  • veel plassen, dorst
  • gewichtsverlies
  • vermoeidheid
  • jeuk
  • slecht genezende wonden
Wat is het/wat houdt het in?
Diabetes mellitus betekent letterlijk 'honingzoete doorloop'. De bedenker van deze naam in de oudheid gaf daarmee aan wat er gebeurt als je 'suiker hebt': 'je gaat veel drinken en plassen en de urine bevat veel suiker.

Hoe komt dat?
Normaal schommelt het suikergehalte in het bloed (=bloedsuiker of bloedglucose) tussen nauwe grenzen. Bij suikerziekte wordt de bloedsuiker te hoog. Het teveel aan suiker wordt door de nieren uitgeplast. Daarmee gaat veel water verloren en krijgt u dorst. Daarom gaat u veel drinken.

Maar waardoor wordt de bloedsuiker te hoog?
Suiker krijgen we binnen via de voeding in de vorm van suiker en zetmeel bevattende voedingsmiddelen als rijst, graanproducten en aardappels. In de darm worden deze afgebroken tot de meest elementaire suikermolecule, glucose. In die vorm wordt het uit de darm in de bloedbaan opgenomen. In het bloed wordt het glucosegehalte gecontroleerd door hormonen. Sommige kunnen het glucosegehalte verhogen, andere kunnen het verlagen. Het belangrijkste glucoseverlagende hormoon is insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose uit het bloed in de lichaamcellen wordt opgenomen.
In geval van suikerziekte werkt dat systeem niet goed. Het kan zijn dat er niet genoeg insuline wordt gemaakt door de alvleesklier. In dat geval spreken we van type I diabetes. Vroeger noemden we dat jeugddiabetes.
Het kan ook zijn dat er wel genoeg insuline wordt gemaakt maar dat de cellen in het lichaam er niet sterk genoeg op reageren. Dat noemen we type II diabetes (vroeger: ouderdomsdiabetes).

Verschijnselen op korte termijn:
Als de bloedsuiker te hoog wordt, gaat u meer drinken en plassen. Bovendien valt u af doordat u een boel calorie
terug naar boven

Hoe kom je er aan?
De exacte oorzaak van type I diabetes is niet bekend. De insuline-producerende cellen in de alvliesklier worden vernietigd. Mogelijk speelt een virusinfectie een rol of een auto-immuun aandoening (dat is een kwaal waarbij het lichaam antistoffen produceert tegen zijn eigen cellen) of een combinatie van beide. Type I diabetes komt voor bij zo'n 3% van de bevolking en ontstaat vrijwel altijd op relatief jonge leeftijd (voor het 30ste jaar).

Type II diabetes komt verreweg het meeste voor. Hoewel het zelden gezien wordt voor het 30ste levensjaar kan het op iedere leeftijd ontstaan. Zo'n 15 procent van de mensen boven de 70 jaar lijdt aan diabetes mellitus type II.
Een aantal factoren draagt bij aan het ontstaan ervan. Overgewicht is de belangrijkste. De meeste mensen met diabetes type II hebben overgewicht. Als het gewicht afneemt zien we dat de bloedsuikers lager worden of zelfs normaliseren. Erfelijkheid is een andere factor, evenals ras (men ziet het relatief vaker bij Hindoestanen).
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Zorg dat u niet te zwaar bent. Zeker in geval van diabetes type II gaat de bloedsuiker omlaag als u afvalt. Suikerziekte is een aandoening waarbij de bloedvaten worden beschadigd. Daarom is het zaak de andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te beperken. Een gezonde levensstijl is daarbij van groot belang.
Als u rookt, stop daar dan onmiddellijk mee; met diabetes vormt roken de grootste risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Zorg voor gezonde evenwichtige voeding. Dat betekent voeding die voldoende vezels bevat met een goede verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Verspreid de maaltijden goed over de dag, maak ze niet te uitgebreid en gebruik liever af en toe een tussendoortje.
Gebruik niet teveel vet en zorg dat de vetten die u gebruikt grotendeels onverzadigd zijn. In de praktijk betekent dit dat u vooral vloeibare vetten (oli
terug naar boven

Behandeling
In geval van type II diabetes:
Als wordt vastgesteld dat u suikerziekte hebt of als u vermoedt dat u suikerziekte hebt, neem dan contact op met uw arts. Met een simpele vingerprik kan de diagnose worden bevestigd.
Uw arts zal u uitleggen wat de ziekte inhoudt. Tevens zal hij met u nagaan of er in uw geval sprake is van andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten (overgewicht, roken, verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk).

In eerste instantie zal hij u naar de dietiste verwijzen voor advies betreffende een gezonde voeding. Een gezonde regelmatige voeding is de kern van de diabetesbehandeling. De dietiste zal u adviseren en zonodig begeleiden met het afvallen. Het kan zijn dat met deze maatregelen alleen uw bloedsuiker al normaal wordt.

Als met dieet en meer lichaamsbeweging onvoldoende resultaat wordt bereikt dan zijn medicijnen nodig.
Grofweg kent men twee soorten medicijnen bij suikerziekte: medicijnen die de productie van insuline in de alvleesklier stimuleren (sulfonylureumderivaten), en medicijnen die de cellen in het lichaam gevoeliger maken voor de werking van insuline (metformine). De dosering van de medicijnen wordt geleidelijk verhoogd tot een goede instelling is bereikt. Als met
terug naar boven

Hoe gaat het verder.
Het zal duidelijk zijn dat de diagnose suikerziekte veel consequenties heeft. Vaak moet het levenspatroon ingrijpend gewijzigd worden en dat valt niet altijd mee. Zeker in het begin gaat het vaak met vallen en opstaan.
Voor jongeren kan het moeilijk zijn te accepteren dat je diabetes hebt. Het maakt je anders dan anderen, en dat is iets wat je zeker op die leeftijd net niet wilt. Het ongenoegen kan zich uiten in het verwaarlozen van de leefregels en de dieetvoorschriften.
Op latere leeftijd kunnen complicaties optreden die ook weer ingrijpende consequenties kunnen hebben.

Kortom: suikerziekte is een aandoening die levenslang van grote invloed is op allerlei aspecten van het leven.
terug naar boven