Zoeken
Op trefwoord

Op alfabet

A B C D E F G H I
J K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z
Anticonceptie-
de pil
Dit zoekresultaat behoort tot de meest voorkomende klachten bij de huisarts. Er zijn nog andere mogelijkheden. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
  Wat is het/wat houdt het in?
  Wat u zelf kunt doen
  Behandeling

Symptomen
  • de pil
Wat is het/wat houdt het in?
De anticonceptiepil bevat 2 soorten hormonen: een oestrogeen en een progestageen. Dit zijn beide vrouwelijke geslachtshormonen. Door deze hormomen regelmatig in te nemen wordt de eigen ovulatiecyclus van de vrouw onderdrukt. Dat heeft tot gevolg dat er geen eisprong plaatsvindt. Het slijm van de baarmoedermond wordt ondoordringbaar voor zaadcellen. En het baarmoederslijmvlies wordt niet voorbereid op de innesteling van een bevrucht eitje. Deze 3 factoren bij elkaar maken dat de pil een heel betrouwbaar anticonceptiemiddel is.

Betrouwbaarheid:
Als er bij pilgebruik toch een zwangerschap optreedt is dat vrijwel altijd doordat de pil om een of andere reden niet goed in het lichaam is opgenomen. Dat kan zijn omdat je vergeten bent een pil in te nemen of doordat de pil niet goed in de darm is opgenomen. Bijvoorbeeld als je binnen 4 uur na het innemen van de pil hebt overgegeven. Als je diarree hebt passeert de pil te snel door de darmen om volledig te kunnen worden opgenomen.

De pil en je gezondheid:
De pil is een veilig medicijn met weinig bijwerkingen, ook al wordt vaak anders beweerd.
Je wordt niet dik van de pil. Je kunt wel
terug naar boven

Wat u zelf kunt doen
Gebruik:
De pil zit verpakt in strips van 21 (soms 22) tabletten.
Je begint met de eerste pil op een van de eerste 5 dagen vanaf het begin van de menstruatie.
LET OP: alleen als je de eerste pil inneemt op de eerste dag van de menstruatie ben je meteen 'veilig'. Neem je de eerste tablet
terug naar boven

Behandeling
De pil is een medicijn dat nog steeds alleen op recept verkrijgbaar is.
Ga dus naar je huisarts als je de pil wilt gaan gebruiken.
Deze zal wat dingen willen weten, met name of er zaken zijn die in combinatie met pilgebruik een verhoogd risico opleveren (hart- en vaatziekten in de familie bij relatief jongen mensen? Trombose of longembolie in de familie?).
Ook zal hij (voor zover hij daarmee niet bekend is) vragen naar het gebruik van andere medicijnen. Sommige medicijnen (onder andere middelen tegen epilepsie) maken de pil minder effectief. Dan moet een wat minder lichte pil voorgeschreven worden.
Daarnaast zal hij je uitleg geven over het gebruik van de pil. Lees de bijsluiter bij de pil daarover goed na.

Je huisarts zal ook benadrukken dat de pil alleen beschermt tegen zwangerschap en niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het blijft daarom noodzakelijk VEILIG TE VRIJEN en condooms te gebruiken.

Na 3 maanden volgt nog een controle waarbij eventuele vragen en problemen besproken kunnen worden. Daarna is controle bij pilgebruik niet meer nodig.

Als je een pil vergeten bent en je twijfelt over wat te doen, raadpleeg dan je arts. Ben je een pil vergeten in de eerste week van de strip en je hebt rond die tijd gevree
terug naar boven